Spring til indhold

Bedste specialøl

Belgiske Ales

For noget tid siden under et super hyggeligt kom-sammen med vores gode venner, kom emnet “Top 10 specialøl” op at vende. Et emner, man kan diskutere i meget lang tid. Men frygt ikke, her kommer den “rigtige” top 10 over de bedste specialøl man kan få. Så behøver du ikke lede forgæves længere. Yderst praktisk service her op til weekenden.

Og lad mig bare starte med at rette mig selv. Her kommer en liste med 10 specialøl, som jeg synes er de bedste. Men det er jo nærmest umuligt at ranke den indbyrdes. Så jeg vil nøjes med en top 3, og så liste de syv resterende i alfabetisk orden.

Det er sådan med specialøl, at nogle er gode til én ting, mens andre er gode til noget andet. En varm sommerdag på terrassen er ikke den rette anledning til at bælle Rochefort 10. Faktisk tror jeg ikke der findes nogen som helst lejlighed, hvor man skal bælle netop den øl, men det er en anden sag.

Nå, men nok snak. Mere action. Her er listen med de ti bedste specialøl.

  1. Nostradamus fra det belgiske bryggeri Brasserie Caracole
  2. Chimay Blanche fra Abbaye Notre-Dame de Scourmont
  3. Old Mephisto fra Djævlebryggeriet

Og resten, i alfabetisk orden:

Prøv dem! Du vil ikke blive skuffet.

Nu ved jeg godt, at der straks melder sig en masse spørgsmål som:
“Hvorfor er der ikke flere <indsæt øltype her> med på listen?”
Og til det er der bare at sige: Fordi det ikke er godt nok øl 😉

“Jamen hvorfor er der så ikke nogen tyske, engelske eller tjekkiske øl med på listen?”
Fordi man i de lande primært brygger tyndt opvaskevand uden smag og/eller konsistens. Sådan. Så er det sagt. Jeg beklager til alle jer der gik og troede, at de nævnte lande var det ypperste indenfor ølbrygning.

Så mangler vi kun, at du poster DIN top 10 liste over øl. Så kom glad…

28 tanker om “Bedste specialøl”

  1. Når du skriver at tyske øl er noget opvaskevand, så er det jo helt klart fordi du ikke har smagt en Köstritzer Schwarzbier.

    Havde du smagt den, ville den også være på din liste.

    Jeg ser frem til en opdateret liste, når du har smagt øllen 🙂

  2. Hehe… ja det er klart 🙂

    Jeg troede ellers du ville pive over, at der ikke var engelske øl på listen, og så overrasker du med at fremhæver tyskerne.

    Men hey, der findes da ok tyske øl, men de er bare ikke i nærheden af top 10. 🙂

  3. Indrømmet. Jeg har ikke smagt Köstritzer. Men jeg forudsér at den er meget sort, uden dog at være specielt krydret eller smagskraftig. Desuden forudsér jeg, at den er tynd og vandig uden tekstur eller fylde i munden.

    Altså – gennemsnitlig tysk øl 😉

  4. Jan, Jan, Jan…

    Ikke en eneste Imperial Stout eller Double India Pale Ale. Kun søde pigeøl.

    Hvor er Raasted Double Imperial Stout, Nørrebro Bryghus La Granja Kaffestout, Thisted Limfjordsporter, Raasted Cascade IPA, Brooklyn East India Pale Ale, Great Divide Hercules Double IPA, Djævlebryg Origin Ale (intelligent designet øl), Djævlebryg Son of Nekron, Midtfyns Bryghus Imperial Stout, Midtfyns Bryghus Double India Pale Ale, Amager Bryghus Hr. og Fru Frederiksen?!

    —Klaus

  5. *LOL* @ “pigeøl”. Arh, de tre første er vist ikke helt for tøsebørn 😉

    Det er så ikke helt korrekt at der ikke er IPA på listen. Houblon Chouffe er noget så “eksotisk” som en Double IPA Triple 🙂
    Men ellers er jeg helt enig med dig i, at stort set alle de IPA du nævner er gode. Bare ikke lige helt gode nok til min liste.

    Stout’er derimod… dem kan jeg bare ikke lide. Chokolade Stout fra Bornholm/Svaneke synes jeg er god. Men ellers er de bare ikke lige mig. Når jeg endelig finder en stout som jeg tilnærmelsesvis synes er ok, så plejer min stout-elskende kammerat Thomas at sige: “at det jo heller ikke er en rigtig stout!” 😀

  6. Altså Jan, hvad er det du siger om engelske øl….? Vi laver da nogle rigtige gode øl… Bishops Finger, John Smiths, any Fullers ales, Abbot ale, Old Speckled Hen……jeg savler lige nu…..;-)

    Jeg kan altså rigtig godt lige Belgiske øl but hay man…dont diss the english..;-)

  7. Thanks man 🙂

    Med hensyn til de engelske øl så skal jeg gerne indrømme, at jeg ikke har smagt helt vildt mange af dem. Men alle dem jeg har smagt, har haft den karakteristiske tynde vandige konsistens. Og jeg kan nu bare bedst lide dem, når de er mere fyldige 🙂

    Men jeg skal til London her sidst på måneden, så der skulle være mulighed for at få smagt noget engelsk bryg 😀

  8. Ja ja, denne kan jeg ikke undlade at kommentere på 🙂
    Lad mig starte med at sige at øl er ekstremt individuelt, og smag er jo som bekendt svært at diskutere…men men men. Det er umuligt at komme uden om kongen indenfor øltyperne, nemlig stout/porter genren 🙂

    Vi har en fælles på vores top-10 (hvedebock fra Indslev), og så er jeg enig i at de andre du nævner er af en meget høj kvalitet (tror der er 1-2 jeg ikke har smagt)

    Og tjekkiske, engelske, tyske øl osv. er jeg generelt enige i, er lidt tynde i det, men det er mere fordi det er mainstream øl tror jeg. Hvis man tager den almene øldrikker, foretrækker han jo præcist disse tynde øl..ja det er mærkeligt 🙂
    Men engelske øl kan overraske…Meantime chocolate fx. eller Fullers Honey Dew..

    Nå, nok snak, her er min top-10:

    1: Svaneke Choko Stout
    2: Black Magic Woman fra Hornbeer
    3: Indslev sort hvede
    4: Fanø Vadehav
    5: Caribean rum stout
    6: Indslev hvedebock
    7: Willemoes Porter
    8: westvleteren special trappistøl på 8% (uden etiket men formentlig en bruin)
    9: Røg øl fra Hornbeer
    10: Røde Ran fra Halsnæs bryghus

  9. @Jan
    “Med hensyn til de engelske øl så skal jeg gerne indrømme, at jeg ikke har smagt helt vildt mange af dem.”

    Helt enig, jeg var på en pub i Newcastle, der udelukkende serverede “Carling”… Faldt overhovedet ikke i min smag.

  10. Det “usansynlige” er sket. Jeg har fået en engelsk øl, der var god. Fullers India Pale Ale. Ganske glimrende øl 🙂

    Så de KAN altså godt brygge noget ordenligt derovre 😉

  11. Hej Jan
    Ja det er vist på tide at jeg blander mig lidt i dette fantastiske emne 🙂 Men det er faktisk meget svært at fastlægge en top 10 siden der er så mange rigtig gode øl. Nå men her kommer så min top 10:
    1. Choko fra Meantime
    2. Choko Stout fra Svaneke
    3. Fynsk Forår fra Ørbæk
    4. Christmas Ale fra Semper Ardens
    5. Wheat fra Meantime
    6. Weissbier fra Erdinger
    7. Sort hvede fra Indslev
    8. Havgus fra Nibe
    9. Brown Ale fra Jacobsen
    10. Sommer Wit fra Jacobsen

    Udover overnstående så kan jeg absolut anbefale en sværm af andre 🙂 men f.eks.
    Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Semper Ardens Easter Brew, Dunkel Erdinger, Kongens Bryghus Julemumme,
    Tjah man kunne i princippet bliver ved længe med bare at remse gode øl op 🙂 nå men nu blev sgu tørstig så skål 🙂

    Hilsen
    Søren

  12. Arh, det er da lidt tarveligt at sige, at tysk øl er “tyndt opvaskevand” – det hænger måske sammen med, at øllen i Tyskland brygges på de fire ingredienser: malt, vand, gær og humle og ikke citronskal, koriander og sort peber, som meget af det belgiske “alt-muligt-vand” indeholder 😉

    Tysk øl er måske ikke haute cousine, men de er rimelig hardcore på mange områder. Prøv fx. at google “Augustiner-bräu München” – de er fuldstændige kompromislæse med kvaliteten 🙂

    Dbh. Marcus Henglein

  13. Hej Marcus og velkommen til.

    Ja, tyskerne har vel egentlig stadig deres reinheitsgebot, så de MÅ vel ikke bruge andet end de fire hovedingredienser i deres øl, må de?

    Jeg synes netop det er det, der begrænser dem i deres bryg. Jeg er ikke ét sekund i tvivl om, at kvaliteten er i top. Jeg synes så bare de fail’er på alle de andre punkter som smag, tekstur og fylde 🙂

  14. Hej Jan og mange tak,

    Altså, jeg må indrømme, at jeg måske er lidt farvet på det område. Jeg er halvt bayersk (min far er ren bayer), og jeg driver Internet-butikken http://www.bavarianimports.dk, når jeg ikke er i skole, hvor jeg sælger bayersk øl. (Jeg har bl.a. sammenstykket en artikel om renhedspåbuddet (http://www.bavarianimports.dk/renhedspaabuddet)

    Jeg mistænker dig for måske at have haft fat i nogle nordtyske øl? Rigtige bayerske øl står nemlig rigtig stærkt på især smag, tekstur og fylde. Men igen – de er nok ikke designet til ølentusiaster, men nok mere noget i retningen af ‘almindelige’ hverdagsøl (uden alt det der urtekram, som belgierne putter i!)

    Næste gang du er i Tyskland, så prøv at få fat i øl fra Weihenstephaner, Augustiner, Hacker-Pschorr mv. Klassiske, bayerske øl 🙂 Du vil nok ikke blive væltet bagover (af et eventuelt “korianderchok”), men det vil helt klart være det bedste opvaskevand, du nogensinde har smagt 😀

  15. Jamen, jeg er altid klar på at prøve noget nut, så jeg er da helt sikkert frisk på at smage det “bedste opvaskevand, evah”, så dine navne forslag er hermed noteret til næste gang jeg kommer forbi min “ølpusher” 🙂

  16. Kære Jan. Jeg ser du har god smag for det tyske øl. Om jeg gør grin absolut ikke :-), men smiler blot lidt i skægget. Du kalder tysk øl for opvaskevand, men har alligvel på din top 10 3½ øl af klar tysk oprindelse, samag og stil.
    Indslev hvedebock. Se fx www. goodbeer.dk En klar ærketysk type med ditto smag.
    Herslev Maibock det samme. Se bryuggeriets egen hjemmeside.
    Derudover har vi Indslev hvede efter diskusion enten af fransk eller tysk oprindelse.
    Sidst er der din topøl :-). Det er faktisk en belgisk afart af den kærnetyske Dobbel bock. Se på http://www.goodbeer.dk. Hvis du kikker lidt på etikettern på den næste flaske Caracole Nostradamus, så vil du med små bogstaver se “dibbio Malto” for dobbelt bock.
    No offence, og i øvrigt er det bestemt fremragende øl der står på din liste.

  17. Mjoh, men går man langt nok tilbage, så er alt øl jo af tysk afstamning 😉

    De tyske øl jeg hidtil har smagt har ikke haft hverken fylde eller særlig meget smag. Men jeg erkender blankt, at jeg ikke har smagt dem alle. Så selvom de nævnte øl skulle være ærketyske, så er de langt bedre end noget “rigtig” tysk, jeg endnu har smagt.

    Men jeg er som altid åben for at prøve nye øl 🙂

  18. Kresten alias Paulaner

    Hej igen
    Ærketyske øl er weissbier (som du jo allerede er faldet for i de danske udgaver). Weissenbock (tyske originaler er her Erdinger Pikantus og især Schneider Aventinus), bock, dobbelbock (her er klassikeren Paulaner Salvator), maibock (eller Hellbock – Andechser Bergbock Hell). Som det fremgår af din liste er du jo her helt og holdent med på alle disse herlige varer. Jeg forstår, at du med rigtig tysk mener den almindelige Helles. Den er også udmærket, men minder om en dansk pilsner. Og vi vil jo gerne have øl der er lidt anderledes ikke sandt :-). Noget der smager af noget. Det foretrækker jeg også. Her har du i hvert fald med din egen liste bevist, at du allerede (lidt af danske omveje) har fundet ud af, hvad der for dig er de rigtige tyske øltyper – de virkeligt originale, som bliver kopieret overalt i verden.
    Vejen til nye oplevelser er som du nævner åbenhed. Men vi ølentusiaster skal jo også have lidt at snakke om. Her er provokationer som dine lige det, der skal til. Og måtte jeg så til både dig og andre bloglæsere anbefale http://www.goodbeer.dk, hvor jeg selv anmelder under mit alias. Her kan man altid finde gode ideer til at finde den næste spændende øl, og gøre andre ølelskere den tjeneste ved at anbefale, det I selv kan lide.Der er snart 5000 danske ølanmeldelser, så der er noget at græsse i. God skummende sommer.

  19. Min yndlings øl i øjeblikket er Globe Ale fra Nørrebro Bryghus.

    Èn af mine andre favoritter er en svensk øl fra Mariestad. Den smager også ganske herligt! Desværre er lageret ved at være opbrugt 🙁

  20. Hej
    godt emne så her kommer min top 10 dog i vilkårlig
    rækkefølge..
    1.hornbeer røgøl.
    2.sierra nevada pale ale.
    3.scullery brew ipa.
    4.rough snuff.
    5.øl sol over gudhjem.
    6.lagonitas sumping ale.
    7.scheider weisse.
    8.innis & gunn original.
    9.mikkeler draft beer.
    10.gulden draak.
    det var mit bud på en top 10.
    hilsen Brian Thomsen

  21. Thisted bryghus har en fast tradition, hvor de tager på skovtur og plukker Porse, som delvis erstatning for humle.

    Porse Guld er klart min farvorit.

  22. Jeg vil nu også sige, at der ikke er nogen grund til at kalde tysk øl for noget opvaske vand. Hvis man tager Belgien som har et fantastisk ry indenfor øl, så er det hel enkelt. Las os “pumpe” alkohol procenten op gerne til den anden side af 7 %.

    Langt de fleste tyske øl, ligger typisk mellem 5-6. Ja naturligvis er der ikke så meget smag i, det kan der jo ikke være. de to ting kan ikke sammenlignes.

  23. Jeg synes nu sagtens der kan være både fylde, smag og tekstur i en øl, selvom den “kun” er på 5-6% i alkohol.

    At jeg så selv foretrækker procenten omkring 7-9%, det er noget andet 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *